2019-06-27
Logga in
Sök   


Pressmeddelande

Nyheter från Ruuthsbo

 

 

Senaste nytt...

Sommar/Höst 2019
2015
Då kan vi lägga ytterligare ett bra år till handlingarna och det primära är att vi inte behöver låna ett öre för alla de byggprojekt/maskininvesteringar vi håller på med - allt betalas med gårdens egna intjänade medel och så har det varit sedan vi 1995 köpte in 300 ha norr om E65.
Dec Vårt nya tankhus är nu färdigt och det betyder att vi förvarar våra dieseltankar inbrottsskyddade och därtill är byggnaden brandsäker och kan dessutom ta upp all lagrad diesel om det skulle uppstå läckage. Flera olika larmsystem garanterar att allt skydd fungerar.
Gamla torken blir som ny! Vi totalrenoverar den gamla torken för att få upp den i samma standard som vår nya tork och med denna renovering är vi framme vid den punkt, att allt nu är "upp to date" - inga gamla omoderna byggnader!
Den tidiga våren (december) förbryllar våra växter och vi får se vad som händer på vårvintern. God Jul och Gott Nytt År

2016
29 feb Vårbruk 2016 startar! Kväve till rapsen
14 mars Nu gödslar vi all höstvete och det är vår i luften
21 mars Sådd av spannmål börjar.
24 mars Halva betarealen klar, insådd av fläckar i raps och höstvete. Insådd av gräsfrö och kantzoner klar. Lite regn gör nytta nu och ger en paus för påskfirande.
27 mars betor färdigsådd
16 juni Trots torka ser allt bra ut och har vi tur får vi nu en ordentlig rotblöta. Tricket var att ta ut bevattningsmaskinen - då kommer regnet
5/7 regnet kom och det var bra för dom höstsådda grödor som ännu inte hunnit ta någon större skada. Vårsådd har vi inte så mycket men maltkornet ser hyggligt ut och sockerbetorna har trivs bra. Nu regnar det perfekt. De flesta anställda håller nu semester i avvaktan på att det skall bli dags att skörda vårt gräsfrö.
13/7 I dag startar årets skörd med tröskning av gräsfrö.
25/7 vi börjar så smått med rapsen på fält som blivit mogna under helgen. Mycket är grönt och det lönar sig att vänta.
26/7 Nu tröskar Findus för sista gången ärtor på Ruuthsbo - en frisk och fin gröda som ser ut att kunna ge bra.
Rapströskningen går som tåget. Nu är det full fart på Ruuthsbo.
2/8 all raps tröskad. I dag startar vi tröskor höstvete. Det går som tåget.
För ett tag sedan fick vi ett email från en vänlig person som undrade varför vi inte skriver mer på denna sida och berättar vad vi gör, och det är en bra och befogad fråga.
18/9 sådd av höstvete har nu pågått i en vecka utan avbrott. Återstår denna vecka och sedan är det klart.
Rapsen kommer fint trots torkan.
Vill du se bilder från Ruuthsbo jordbruk, gå in på Ruuthsbo AB på Facebook
22/9 Vi är nu färdigsådd och det först sådda har kommit upp fint. Det är bra fukt i jorden, men nu behöver vi regn. Vältar med den nya välten - ser bra ut.
25/9 Nu startar vi bevattningen av sockerbetor. Dom skall stå till mitten av november och vi kan inte ta risken att ha ännu en månad utan ordentligt regn.
11/10 Nu har vi äntligen kommit in i en lugnare takt. Nu gäller sprutning av det höstsådda, plöjning och upptagning av sockerbetor. Årets julfest blir den 6 dec kl 18.00
3/11 Nu är vi helt färdiga förutom betupptagning och höstplöjning.
22/11 De sista betorna är nu på väg upp och det ser ut att ha blivit en rekordskörd - detta trots en lång torka i somras. Återstår plöjning och den stora traditionella julfesten i Ruuthsbo huvudbyggnad för alla som hjälpt oss på Ruuthsbo under året

2017
Nu är alla betor lämnade och det blev över 13 ton per hekta.
Under vårvintern underhåller vi våra maskiner, bygger färdigt gamla torken och underhåller byggnader.
Torken håller nu på att bli färdig. Vi har även beslutat att moderniser vår silotork med en helautomatisk stryrning som gör att vi kommer att spara en hel del energi

VÅRBRUK 2017
Då var det dags att "salta" rapsen. Vi har i år 200 ha och det tar 2 dagar om det går att köra överallt.

27/3 Äntligen kan vi komma ut och harva. Går det planerar vi ammoniak och sådd i morgon.
Sådd blev det, men Daniel beslöt att stoppa efter ett tag då det förfarande är blött under. Klokt beslut och vi har bara 50 ha att vårså, så får är ingen panik! Nu hoppas vi på bättre väder och då blir det sådd av sockerbetor.
7/4 äntligen sådd av både betor och maltkorn.
9/4 Allt sått och klart. Tack alla duktiga medhjälpare på Ruuthsbo för ett fint arbete!
26/4 Nu sår vi våra mossar. Det har varit en ovanlig kall april men det verkar som alla grödor och betor klarat sig.
4/4 Den södra mossen sådd, men norra är fortfarande för våt. Märkligt väder, men inget vi kan göra något åt.
15/5 Bättre sent än aldrig. Nu är vi färdiga med norra mossen. Dessa jordar är varma och det kommer upp fort.
Bygget och renovering av båda torkana går nu in i slutfasen.
Rapsen blommar för fullt och ser fin ut. Höstveten har aldrig varit så tjock - en kall vår kan ha sina fördelar.
26/5 Nu växer det så det knakar! Naturen kompensera för den kalla våren. Vi är framme med alla arbeten och snart är allt klart med ombyggnaden av våra 2 torkar.
10/7 Årets skörd har börjat. Vi tröskar gräsfrö.
30/7 Vilken tur vi har haft. Vi hann tröska allt gräsfrö och ta bort halm innan vi har fått uppleva hur naturen fyller på det låga grundvattenet! Rapsen är ännu inte riktigt mogen. Vi lagar och underhåller hus i avvaktan på bättre väder.
6/8 Nu tröskar vi raps - äntligen!?
11/8 Då är all raps tröskad och alla stubbar körda.
21/8 Allt korn tröskat och klar och nu är det full fart på höstveten. Vi har haft tur som sluppit allt regn och vi har ett gäng anställda som är fantastiska som kör långt in på natten. Vi förbereder för rapssådd - se bild på vår Facebooksida.
24/8 Vi får prova en New Holland 10.90 41 foot med band. En intressant maskin. Vi körde till 01.30 i natt med 2 st 41 footare och det märktes i fältet. Vår höstvete Hereford är känslig för det ständiga regnat och i dag är all vete från denna sort inne. Inponerande att vår nya tork som klarade av att ta emot så mycket spannmål på en gång. Rapssådd går perfekt. Totalt i går var vi 6 man samt elev. En positiv överraskning är hur fint arbete vår nya ToppDown gör.
Från och med i dag torkar vi spannmålen med solel och det känns bra med den något höga vattenhalten.
1/9 Vi är färdigtröskade på den stora fälten. Ruuthsbos största skörd någonsin är hemma med all kvalitet. Nya torken fungerar perfekt och var en klok investering. Nu torkar vi med solel och solen lyser!
2/9 Vi tröskar den lilla liggsäd vi har, lilla fältet söder om järnvägen och vårveten i mossen - allt till våra änder.
NU ÄR VI KLARA OCH TRÖSKAN STÄLLS IN!
26/9 Full fart på höstsådd.
18 okt Vi at nastan frame vid vart mal, men det fattas ett antal hektar. Dimma at det senaste hindret. Det far bli lite mer varsadd (inte så lätt att skriva på en dator utan åäö)
30/10 Nu är det dags att ta upp sockerbetor. Snart färdig med all plöjning. Målning av ekonomibyggnader slut för i år
1/12 23.00 Alla betor uppe. Nu återstår bara att ta hand om 2 fält som knappast går att plöja. Någon gång måste det väl sluta att regna. Tills nu har vi fått 900 mm i år, mot normalt 600.
Nu stänger vi denna blogg för i år. God Jul och ett Gott Nytt År
2018
Januari - vårt höstbruk pågår fortfarande. Utjämnning av de mycket djupa spår efter en 6 raders betupptagare. Det får bli band till hösten. Även ett antal sockerbetor biter sig fast i surhålor.
5 feb Plköjning fortskrider och vi hoppas frosten skall hjälpa till att läka de sår den mycket svåra hösten och betupptagningen ställde till med.
26 mars Äntligen är tjälen ur jorden och vi kan starta 2018 "vårbruk" med att gödsla vårt gräsfrö. Näst i tur är rapsen, men vi måste vara säkra på att gödningen inte rinner iväg.
7/4 Nu får rapsen sin gödning
12/4 Alla fält vältade. Gödning ute.
13/4 Sådd av vårgrödor
17/4 Sådd sockerbetor
29/4 Allt sått och tittar upp ur jorden. 17 mm regn. En god början på växtodlingssäsongen 2018
Maj månad har vi gödslat och sprutat. Trots torka ser våra grödor bra ut och det vårsådda har extra glädje av gödsling med flytande ammoniak
6/6 Tänk att vi förfarande kan ha glädje av bevattningsledningar som grävdes ned på 60-talet. Just nu bevattnar vi maltkorn som inte fick flytande ammoniak. Skönadals sjön häller fint och det rinner gott om vatten över fallet.
Våra hus på gården målas för fullt och det är en glädje att se en gård som lyser.
8/6 Ruuthsbo köper en lätt begagnad bevattnings maskin med ramp. Vi kan nu bevattna med 2 maskiner och klarar höstvete på de sydligaste fälten, maltkornet strax söder om gården. Näst i tur står sockerbetorna.
Med denna torka får vi nog vara beredda på tidig skörd..
13/6 äntligen regn efter 2 månaders torka och intensiv hetta. I skrivande har vi fått 25 mm - helt perfekt i axgång.
3/7 Nu startar vi tröskning 2018 med gräsfrö. Ser bra ut men lite dålig vikt. Det blev bättre än vi trodde.
23/7 Nu är det raps som gäller. Ingen katastrof, men ingen toppskörd. Vi klarar våra åtaganden till det vi sålde i vinteras.
24/7 Det går som tåget med den nya tröskan. Inponerande låg bränsleförbrukning.
26/7 räknar vi med att starta tröskning av höstvete. Den ser bra ut. Rapport från tröskan " det ser mycket bra ut, pendlar mellan 10 och 7 ton per ha" och det är den obevattnade höstveten det handlar om.
31 juli Den bevattnade höstveten ger runt 10 ton. Allt snack om att det inte lönar sig att bevattnar spannmål kan härmed förkastas
Nu är vi klara med att tröska all höstvete och detta under juli månad.
4/8 All havre tröskad och nu väntar vi på att maltkornet skall mogna.
9/8 Nu är vi klara med all tröskning på fastmark. Vårveten i mossen är ännu inte mogen.
Nu förbereder vi oss för sådd av raps, men först lite regn tack. I annat fall får vi använda vår bevattningsanläggning och vattna upp rapsen. Tur vi har en bra vattendom.
17/8 Då är vi klara med årets rapssådd. Perfekta förhållanden!
11/9 Nu börjar vi så höstvete
14/9 Höstsådden går för fullt!
5/10 12 ha betor är uppe och det syns att dom är bevattnade. Hur det står till med socker får vi veta i helgen.
30/11 Nu kan vi se tillbaka på ett år som inte liknar något annat år. För vår del har vi haft glädje av vår bevattning och odlingsteknik. Detta tillsammans med regn mitt i sommaren gjorde att vi inte råkade lika illa ut som nästan alla andra. Rekord gäller de bevattnade sockerbetorna. En förutsättning för att lyckas ett år som i år år inte bara tur mod väder utan att de anställda ställt upp på ett fantastiskt sätt.
Nu ser vi från mot ett nytt år och innan dess är det med glädje vi ser alla som ställt upp för gården under året kommer till julfest i huvudbyggnaden. Det år inte bara anställda utan även alla entreprenörer och vi blir ca 40 personer.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla som följer denna "blogg"

2019
26/2 Vi vältar våra vetefält.
1/3 Nu kör vi igång med gödning till gräsfrövall och raps. Nu spridare med mycket data som krånglar. Vi vältar för fullt och det går bra.
31/3 Då tar det dags för det "riktiga" vårbruket. Vi börjar harva på stora 2:an
1/4 och nu är det dags att så. Först ut blir vår specialhavre som vi odlar på kontrakt åt tyskar.
3/4 Då är vi klara med havresådd. Nu sår vi korn och samtidigt förbereder vi för sådd av sockerbetor.
4/4 Och nu sår vi sockerbetor
6/4 Sockerbetsådd klar
8/4 Vårbruket klart
17/4 Bevattning raps startar
27/4 Äntligen några droppar från ovan. Gör gott för dom små plantor som tittat upp ur jorden.
3/5 Det är torrt och vi bevattnar för fullt
21/5 Överraskningslunch för Magnus Jeppsson som fyllde 50 och.Lars Larsson som fyllde 70
22/5 Nu börjar vi snart bli nöjda med regn som kommit under maj. Ca 40 mm och det är ovanligt för oss. För tillfället kan bevattningsmaskinerna vila sig.
9/6 Nu är alla fält behandlade och klara och det växer så det knakar. Ser bra ut och mer regn är att vänta. Nu börjar våra semestrar innan det är dags att tröska gräsfrö
Senast ändrad: den 9 juni 2019 17:45  

Ny spruta 32 m ramp 25 cm mellan munstycken
Ruuthsbo har i dag köpt en ny Amazone spruta med 32 meters ramp och 25 centimeter mellan munstycken. Den har all den senaste tekniken och passar väl in i vårt 8/32/64 meters system där bevattning med ramp står för de 64 meter.
Anders Bramsvik startar egen firma i Ystad med handel av lantbruksmaskiner och det är klart att vi stöttar och gläds med honom i detta kloka beslut.
Senast ändrad: den 24 maj 2019 11:08  

Nya stamledningar för bevattning 2019
Ruuthsbo kommer under 2019 lägga ned ca 5 km stamledning för bevattning.
Senast ändrad: den 22 januari 2019 21:53  

Kommunalt avlopp 2019
Genom förhandling har Ystad Kommun gått med på att dra Bjäresjö avloppsledning via Ruuthsbo vilket kommer att innebära att alla utgårdar, huvudgården och avstyckade gårdar längs Svarteån för kommunalt avlopp. Detta betyderen kraftig minskning av belastningen för vår fina å och en stor fördel för Ruuthsbo gods.
Senast ändrad: den 22 januari 2019 21:46  

Solceller från E.ON
Efter att Ystad kommun ( Österlens miljöförbund) nekat oss (Vattenfall) möjligheten att bygga 6 vindkraftverk har vi på Ruuthsbo ändå en stark vilja att förse egendomen och våra hyresgäster med alternativ el. Vi bygger nu på våra tak uppe på gården 90 Kw. solel. Samtidigt planerar vi för en större anläggning solceller som kan bli upp till 1,7 Mw vid havet där allmänheten bjudas in som delägare.
24/8 Nu är våra solceller inkopplad och vi torkar spannmål med förnyelsebar energi.
5/10 2018 nu har vi haft full fart på våra solceller i ett år och dom har producerat 90 Mwh. En lönsam investering.
Senast ändrad: den 5 oktober 2018 08:23  

Miljökontroll
Österlen miljöförbund kommer att hålla miljökontroll på Ruuthsbo den 11 april och vi hälsar dom välkommen

Senast ändrad: den 30 mars 2018 17:39  

Säkerhetskontroll
Länsförsäkringar har med 2 experter har gjort en omfattande säkerhetskontroll på Ruuthsbo.
Larm, inpasseringskontroll, bevakningskameror m m följer alla tänkbara skyddskrav och våra anläggningar fyller alla kommande krav som LF kommer att lägga in som försäkringskrav nästa år.
Även alla elektriska installationer kontrollerades och där hittade man några gamla skåp som ännu inte blivit utbytta. Vi har nu högst prioritet på att byta dessa och det skall vara klart inom 2 månader.
Senast ändrad: den 29 maj 2016 11:18  

Avancerat larm
Tomellia ALARMTJÄNST installera nu ett nytt avancerat larm och övervakningsystem på hela Ruuthsbo. Ingen skall i fortsättningen kunna smyga runt utan att bli sedd och filmad och nya sensorer installeras i alla byggnader. Nytt inpassersystem med individuella koder säkerställer att vi alltid vet vem som gick in var. Våra förvaringstankar får ett helt nytt system som larmar vid läckage och stöldförsök och vi är alltid uppdaterad.
Kamerabevakningen fyller alla lagliga krav.
Säkerhetsansvariga kommer att kunna vara på plats inom några minuter.
Med denna investering möter vi framtidens krav.
Senast ändrad: den 27 januari 2015 09:27  

Slottsliv TV8
TV8 med Peder Lamm har gjort en timmes fint program om Ruuthsbo och ägarfamiljen. Klicka på länken här nedan och sedan på avsnitt 11 (säsong 2). Klicka på pilen mitt på Peder Lamm. Tyvärr går det inte att hoppa över reklamen
Senast ändrad: den 1 december 2012 06:50  
Länk: http://www.tv8play.se/play/253124/

Wildlife Estate
Ruuthsbo har tillsammans med 6 andra egendomar tilldelats ett Wildlife Estates diplom, s.k. Label som är en utmärkelse för mycket bra miljö- och viltförvaltning av egendomen. Bakom denna utmärkelse står bl.a. EU
Senast ändrad: den 5 maj 2011 23:37  

World Scout Foundation
Ruuthsbo AB stöder World Scout Foundation. Vi anser det viktigt att ge ungdomar runt om i världen möjlighet att tillsammans lära känna varandra och naturen. Samtidigt lär sig ungdomar att arbeta i grupp och möjlighet ges till grundläggande ledarskapsutbildning
Senast ändrad: den 25 mars 2004 12:46  

 
Nyheter

Sommar/Höst 2019
Ny spruta 32 m ramp
Nya stamledningar fö
Kommunalt avlopp 201
Solceller från E.ON
Miljökontroll
Säkerhetskontroll
Avancerat larm
 
 
 
  powered by iPublish 2.8